Menu
EUR
Het wassen van je paard

Het wassen van je paard

Door: Zalda Ruitersport Reacties: 0

 

 

Hoe was je een paard die het eng vind?

Zorg ervoor dat je in een veilige en vertrouwde omgeving bent als je paard het eng vind om gewassen te worden. Zorg ervoor dat er geen obstakels in de weg liggen of iets waardoor je paard zich kan blesseren. Ook moet je zorgen voor een goede verlichting zowel voor jou als voor het paard. Een vloer met profiel is ook niet te missen! Was het liefst je paard op een vloer met veel grip, een betonnen vloer is niet handig als deze nat wordt is het glad en dat is gevaarlijk voor je paard en al helemaal als hij hoefijzers heeft. Een extra handje hulp is altijd fijn. Hij of zij kan je paard vasthouden en geruststellen als je paard bang is. Maar het belangrijkste is dat je de tijd neemt!

 

Wanneer was je je paard nou eigenlijk?

Je paard was je vooral voor jezelf. voor een wedstrijd, onderzoek of omdat die mestvlekken nu wel héél groot en donker geworden zijn. Vaak heeft het paard zelf maar weinig last van deze smerigheid.

Wanneer was je dus je paard? Alleen wanneer dit echt en onvermijdelijk nodig is. Dit kan om medische redenen zijn, bijvoorbeeld bij een wond, infectie of eczeem. Maar ook wanneer je niet met een wandelende mestbaal op wedstrijd wenst te gaan.

Beperk het wassen echter altijd tot het minimum. Het natuurlijke vetlaagje moet zo weinig mogelijk weggespoeld worden. Het beschermt tegen de kou, regen en geeft een persoonlijke geur af. De geur van het paard is belangrijk in zijn hoog-sociale leven als kuddedier, sommige paarden vinden het juist fijn!

 

Paard wassen met shampoo?

Je kan heel goed je paard wassen met alleen water, maar vaak wordt er zeep gebruikt. Een goede zeep verwijderd het vuil en ontvet de huis meestal niet.

Het is belangrijk om een milde zeep uit te kiezen, als je een sterke zeep gebruikt dan kan het dat je het vetlaagje verwijderd van de huid en dan kan de huid geïrriteerd raken. De zeep moet goed uitspoelen. Achtergebleven restjes kunnen de huid uitdrogen, irriteren of zorgen voor infecties.

 

 

Paard wassen met koud water

In de zomer het belangrijk om je paard af te spoelen met lauw warm water om twee redenen:

 

  1. Door de plotselinge kou treedt vasoconstrictie op, een vernauwing van de aderen. Hierdoor kan het paard zijn warmte minder goed kwijt en koelt langzamer af.

 

  1. Na een plens koud water, kan je paard het ineens koud krijgen. Dit is vergelijkbaar met wat je in de zomer voelt, wanneer je uit het koude zwembad komt: het is heel warm, maar toch heb je kippenvel. Het lichaam krijgt het koude signaal binnen, waardoor het warmte gaat produceren. Het brengt dus misschien kort en krachtig verkoeling, maar de warmteproductie zorgt alleen maar voor een temperatuurstijging.

 

Badtips

  1. Verwijder het mondstuk van de slang en zet hem niet te hard.
  2. Begin met het nat maken van de voorbenen. Als het paard dit goed vindt verplaats je je straal langzaam naar boven, richting zijn schouders. Doe hetzelfde met zijn achterbenen.
  3. Als het paard het prima vindt dat je zijn benen nat maakt, werk je langzaam richting zijn buik en rug. Als je paard goed reageert op water over zijn hele lijf kun je het mondstuk op de slang zetten en het proces herhalen.
  4. Doe het hoofd als laatste. Gebruik daarbij geen mondstuk en zet de straal heel zacht. Er zijn verschillende methoden om je paard gewend te laten raken aan het nat maken van het hoofd. Je kunt de straal tussen zijn oren laten stromen of hem eerst laten drinken uit de slang en zo langzaam naar boven gaan, tot je bij zijn voorhoofd bent. Je arm op zijn neus houden kan helpen hem rustig te houden, maar dan wordt je zelf wel nat.
  5. Was je paard niet te vaak, dat is slecht voor de vetlaag van de huid.

Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »