Menu
EUR
Help je paard fit de zomer door!

Help je paard fit de zomer door!

Door: Zalda Ruitersport Reacties: 0

Afgelopen jaar hebben we hier in Nederland best wel wat warme dagen gehad in de zomer. Voor jou en je paard is het ook deze zomer belangrijk om fit te blijven tijdens de zomer. In dit blog gaan we hier verder op in en geven we je een aantal tips mee.

 

Een van de redenen, en daarbij de belangrijkste reden, dat een paard minder presteert in de zomer is natuurlijk de hitte. Nederland heeft vergeleken met andere landen rond de evenaar minder warme zomers, toch zijn onze paarden niet aan de warmte gewend. Dit heeft te maken met hun natuurlijke lichaamstemperatuur.

 

 

excellent

 

 

Elektrolyten

Een paard verliest tijdens inspanning en dan met name tijdens zware inspanning of inspanning tijdens warm weer extra veel vocht door het zweten. Heel normaal allemaal maar bij paarden die geregeld zware trainingen hebben, wedstrijden lopen of op een andere manier extra inspanning verrichten en meer zweten is het belangrijk dat de lichaamszouten worden bijgevuld.

 

In het vocht dat het paard verliest tijdens het zweten zitten belangrijke lichaamszouten zoals natrium, kalium, magnesium, chloride en in mindere mate calcium. Deze lichaamszouten zijn belangrijk en bij een te kort aan deze lichaamszouten kan het paard sloom worden, lusteloos of concentratie verliezen wat leidt tot minder resultaat. In het ergste geval kan het paard uitdrogen.

Hierbij moet wel rekening gehouden worden met de inname van water. Dit is buiten het vochtverlies nog een belangrijke reden van uitdroging en staat in verbinding met de lichaamszouten. Mochten deze twee factoren uit balans zijn verergert de uitdroging alleen maar.  

Hierdoor is het belangrijk dat de verloren lichaamszouten worden aangevuld na een grote  inspanning, zeker tijdens de warme dagen.

De lichaamszouten kunnen worden aangevuld doormiddel van elektrolyten, ook Zalda heeft hier een aantal in haar assortiment. Denk hierbij aan de :

  • Electro salts van NAF
  • Electro lytes van NAF
  • Horse Electrolyes van Excellent
  • E’lyte van Pavo
  • PharmaHorse Elektrolyten

 

pavo

 

Veel paardenliefhebbers denken dat het toedienen van elektrolyten alleen noodzakelijk is bij sportpaarden of bij uitermate warm weer. Dit is helaas niet het geval. Mocht je paard erg zweten, intensief gereden worden of continue in warme omstandigheden staan (met een buitentempratuur van boven de 25 graden) wordt het al aangeraden een kleine voorgeschreven hoeveelheid elektrolyten toe te dienen.

 

 

pharmahorse

 

Naast het toedienen van een aangeschreven hoeveelheid elektrolyten na hoge inspanning of warme tempraturen is het belangrijk dat het paard beschikt over een liksteen met mineralen. Een Himalaya liksteen bevat belangrijke mineralen en sporenelementen die belangrijk zijn voor het paard. Let wel op want een liksteen is geen oplossing voor een te kort aan de lichaamszouten die het paard verliest bij hoge inspanning en warm weer. Zowel de verschillende soorten elektrolyten als de likstenen heeft Zalda op voorraad in haar winkel. Naast het bijgeven van elektrolyten kun je je paard ook op andere manieren steunen om fit te blijven.

 

Goede voeding

In het voorjaar en de zomer bevat het gras meer suikers en eiwitten dan in het najaar en de winter. Daarom is het belangrijk om nog eens opnieuw te kijken naar de samenstelling van het voedingsschema dat het paard krijgt. Veel paardeneigenaren houden gewoon het voedingsschema aan dat zij ook tijdens het najaar en winter gebruiken. Hierdoor krijgen veel paarden krijgen dan ook last van overgewicht of raken zelfs hoef bevangen. Om dit allemaal te voorkomen moet er op tijd worden gekeken naar de juiste voeding. Denk hierbij ook aan de juiste supplementen, wanneer je meer met je paard rijd in de zomer moet je ook denken aan het juiste herstel. Kijk samen met je dierenarts, een voedingsspecialist of paardenspeciaalzaak naar de juiste voeding voor jou paard.

 

pavo

 

Weidegang

Ook in de zomer wil je je paard zoveel mogelijk weidegang bieden. De hitte en de insecten maken dit immers wel een stuk vervelender om het paard overdag op de wei te zetten. Veel paardenhouders kiezen er dan ook voor om het paard ’s nachts op de wei te zetten en overdag tijdens de warmste uren op stal te zetten. Mocht je paard gevoelig zijn voor zomer eczeem is het verstandig om het paard niet tijdens de zonsopkomst en zonsondergang (schemering) op de wei te laten. Tijdens deze momenten zijn de muggen het meest actief en is je paard een makkelijk aas. Zet je paard daarom tijdens deze momenten op stal. Om het paard dat geen last heeft van zomereczeem te beschermen tegen vliegen kun je het paard voorzien van een vliegendeken en- of andere producten die helpen tegen de vliegen. Lees hier over meer in onze vorige blog : https://www.zalda.nl/blogs/post/tips-tegen-vliegen-bij-paarden/

 

bucas

 

Biedt genoeg schaduw aan de wei van het paard, dit is erg belangrijk omdat paarden sneller een zonnesteek oplopen dan de meeste mensen denken. Zorg dus voor genoeg schaduw en water in de wei. Mocht je paard al eens eerder een zonnesteek hebben gehad kun je je paard het beste binnen zetten op de warmste uren tijdens de dag. Zorg dat het water schoon, de hele dag en nacht beschikbaar is voor het paard en dat het water niet opwarmt. Je kunt bijvoorbeeld het water onder een afdakje plaatsen zodat het niet in  de zon komt te staan.

 

Beweging

Naast de dagelijkse weidegang wil je je paard natuurlijk ook trainen. Training is belangrijk om je paard gezond en fit te houden. Tijdens de zomer wordt dit al wat moeilijker in verband met de hitte, het is daarom aan te raden om in de ochtend te trainen. Train je paard zo vroeg mogelijk zodat het paard na de training nog in de koelte kan herstellen. Dit zal er namelijk voor zorgen dat het paard zich optimaal kan afkoelen voordat het weer warmer wordt. De duur van de trainingen zijn in de zomer ook van belang, het is aan te raden om korter te trainen en langer uit te stappen. Wanneer het nodig is kun je je training ook opsplitsen in twee sessies. Denk hierbij aan één training in de ochtend en de andere helft in de avond. Dit kun je doen bij extreme hitte en bij een paard met een slechte conditie. Om je paard te verkoelen na de training kun je hem afspoelen met lauw water. Wanneer je het paard zou afkoelen met koud water zal het paard zijn lichaam willen opwarmen door het koude water. Dit is natuurlijk niet nodig in de zomer. Spoel het paard daarom af met lauw water en gebruik voor een optimale verkoeling de NAF cooling wash. De cooling wash helpt bij het afkoelen en ontspannen van de spieren en verfrist het paard met een subtiele geur. Dit product hoeft niet uit gespoeld te worden en bevat geen zeep, detergenten of verdikkingsmiddelen. Je kunt dus concluderen dat het naast het bijvoeren van de juiste supplementen belangrijk is om het paard te voorzien van een goed management en basisbehoeften tijdens de zomer om het paard fit te houden.

 

naf-verzorging

 


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »