Gezonde paardenhoeven

Veel paarden hebben last van scheurende of brokkelende hoeven, veel paardenliefhebbers denken dat dit een kwestie is van droge hoeven die gehydrateerd moeten worden met water. Echter blijkt uit studies, dit niet het geval te zijn.
Veel paardenliefhebbers denken dat zij hierbij kunnen helpen door de hoeven geregeld nat te spuiten of de hoeven in een bak water te laten weken. Helaas heeft dit geen effect. Bovendien zouden de hoeven voor minimaal 5 minuten in water moeten weken. Doe dit als paardenliefhebber maar eens bij 4 benen. Onmogelijke klus!
‘’Gelukkig’’ is dit een fabel en zijn er wel andere manieren die veel logischer en makkelijker zijn om de hoeven van het paard gezond te houden. De basis van gezonde hoeven bestaat uit 5 sleutels.

De eerste sleutel : voeding

Ten eerste is het belangrijk dat het paard de goede voeding binnenkrijgt met de juiste voedingsstoffen, de voedingsstoffen die bij een paard voor gezonde hoeven zorgen zijn, koper, zink, selenium, calcium, methionine en Cysteïne. Mocht één van deze voedingsstoffen niet voldoende zijn kunnen de hoeven van het paard al beginnen met brokkelen of een mindere weerstand hebben. Check het voedingsrantsoen van het paard en meet eventueel de voedingsgehaltes. Heeft het paard een tekort aan een van deze voedingsstoffen kun je deze bijvoeren.

Dit kun je doen met een van onderstaande producten, informeer bij Zalda Ruitersport welke jouw paard nodig heeft :

  • NAF PROFEET poeder

profeet poeder

 

Naast een tekort aan voedingsstoffen kan het paard ook een overschot aan eiwitten en suiker hebben. Een overschot aan deze voedingsstoffen kunnen bijdragen aan mindere weesstand van hoeven en een aantrekkelijke bron zijn voor bacteriën en schimmels bijvoorbeeld bij rotstraal. Hierbij is het belangrijk om een dierenarts te betrekken en te kijken naar een juist voedselrantsoen voor het paard.

 

De tweede sleutel : bekappen

Hoe het paard wordt bekapt is ook een belangrijke factor. Heeft het paard ijzers of heeft het paard geen ijzers? Loopt het paard 24/7 buiten of staat het paard ’s nachts op stal? Zorg voor een goede bekapper of hoefsmid die weet hoe een paardenhoef bekapt moet worden en weet in welke situatie het paard leeft.

 

De derde sleutel : beweging

Beweging zorgt voor hoefmechanisme, het hoefmechanisme is belangrijk voor de doorbloeding en tempratuur van het onderbeen en de hoef van het paard. Ook is het belangrijk om het paard op verschillende ondergronden te laten lopen. Dit zal er voor zorgen dat de hoeven van het paard sterker worden en uiteindelijk minder gevoelig mits ze goed bekapt worden.

 

De vierde sleutel : ondergrond

Deze sleutel is al eerder benoemd en onder de meeste van jullie waarschijnlijk al bekend. Een gevarieerde ondergrond is erg belangrijk voor de hoeven van een paard. Bij deze variatie van ondergrond moet je denken aan zacht, hard, ruw, kleine stenen, grote stenen, zacht zand, hard zand en betonnen ondergrond. Er zijn hiervoor zo veel materialen waarmee gespeeld kan worden. Wanneer het paard niet gewend is aan verschillende ondergronden is het niet verstandig om direct kilometers te gaan maken op harde en onregelmatige ondergronden. Bouw dit op.

 

De vijfde sleutel : hygiëne

Met name de straal van het paard is een belangrijke factor voor gezonde hoeven. Houdt de straal van het paard goed schoon en droog. Een paard dat meerdere uren op vieze grond staat (urine) kan snel rotstraal ontwikkelen.

Om de straal van het paard gezond te houden is het belangrijk dat het paard (ja, alles staat in verbinding) goede voeding binnen krijgt, op een juiste manier bekapt wordt en genoeg beweegt op voorkeur van verschillende ondergronden. Zo kun je ook voor een gezonde straal het weiland voorzien van droge plekken, of juist in de zomer rondom de waterbakken een vochtige ondergrond creëren. Wanneer je paard rotstraal heeft kun je dit behandelen met verschillende producten.

Zalda heeft voor dit probleem een aantal producten die jou kunnen helpen om je paard te genezen van rotstraal van o.a. de merken Leovet, Cavalor, Rapide, Equisolid, Hippo Sol.

 

straalsan

 

Producten die je kunnen helpen bij het behouden van een gezonde en droge straal van o.a. de merken Equinatura, Kevin Bacon's, Equi Protecta,

 

equinatura

 

Naast de 5 sleutels kun de paardenhoeven ondersteunen in hun gezondheid. Zalda heeft ook verschillende producten in haar assortiment die jou kunnen helpen met het onderhouden van gezonde paardenhoeven, van o.a. de merken Leovet, EQuinatura.

 

hoof

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »