Gratis verzending vanaf €50,- Lees meer

Go to account settings
03 Aug 2020

Ontdek het unieke Hoofdstel Faysport van Presteq!

Ontdek het unieke Hoofdstel Faysport van Presteq!

faysport-presteq

 

Dit paard vriendelijke hoofdstel is het enige hoofdstel ter wereld met 12 anatomische eigenschappen. Door met deze 12 anatomische punten rekening te houden, wordt het paard op geen enkele manier gehinderd en voelt het geen onnodige druk of blokkades meer. Het hoofdstel volgt de contouren van het paardenhoofd en ontwijkt belangrijke zenuwen, spieren, botten en gewrichten. Zonder hinder van het hoofdstel kan het paard zich optimaal op zijn taak concentreren en de best mogelijke connectie met zijn ruiter krijgen. Het paard voelt zich optimaal comfortabel en kan maximale prestaties leveren.  Het hoofdstel heeft ook verschillende extra functies om de ruiter gemak en flexibiliteit te bieden. Hierdoor is het hoofdstel de perfecte tool voor de ambitieuze ruiter. Het hoofdstel is gemaakt van plantaardig gelooid leer, is zacht voor de huid, duurzaam en milieuvriendelijk. Het is te gebruiken voor alle disciplines.

 

De Anatomische eigenschappen

 

12-drukpunten

 

 

Nekband en Zenuwuiteinden

 De nekband bevindt zich in het midden van de nek achter de oren en draagt het hoofd. Op deze plek bevinden zich tevens veel zenuwuiteinden. Op deze plek bevindt zich ook de aanhechting van de Nuchal ligament. Druk op deze aanhechting kan voor pijn zorgen. Aangezien het Nuchal ligament in contact staat met de hele rug, kan dit invloed hebben op de rest van het lichaam. Het FaySport hoofdstel is voorzien van een uitsnede in de voering waardoor de nekband optimaal kan functioneren. De druk wordt verdeeld over de twee gelkussens aan beide kanten van de nek, waarmee ook het comfort verhoogd wordt.

 

Ooraanzet

Het kopstuk volgt de vorm van de oren waardoor deze optimaal kunnen bewegen. Het voorkomt irritaties, schudden en kantelen van het hoofd, wat een oncomfortabel kopstuk zou kunnen veroorzaken.

 
 

Frontriem systeem

De meeste hoofdstellen zijn voorzien van een lus om het kopstuk voor de frontriem. Dit kan wrijving op het kaakgewricht en zenuwen veroorzaken. De PressTEQ frontriem wordt op het kopstuk geklikt waardoor dit drukpunt wordt weggenomen. Daarnaast is het hierdoor zeer eenvoudig om de frontriem te verwisselen.

 

Kaakgewricht

Vrijwel alle hoofdstellen lopen over het kaakgewricht, waar de onderkaak wordt verbonden met de bovenkaak. Elke beweging die het paard met zijn mond maakt, veroorzaakt beweging in dit gewricht. Dit betekent dat vrijwel alle hoofdstellen wrijving veroorzaken als het paard kauwt, likt of zijn kaak wil ontspannen. Het FaySport hoofdstel is zo gevormd dat het kaakgewricht volledig wordt vermeden en dus geen wrijving veroorzaakt. Dit moedigt het paard aan om te kauwen, likken en zijn kaak te ontspannen. Een ontspannen kaak is een vereiste voor correcte aanleuning en verzameling.

 

Jukbeen

Het jukbeen is het uitstekende randje bot bovenaan de wang. Een slecht passend hoofdstel kan hier gaan schuren. Het FaySport hoofdstel geeft het jukbeen voldoende ruimte.

 

Luchtpijp

De vorm en bevestiging van het hoofdstel maken de keelriem overbodig. Door deze weg te laten is irritatie of blokkering van de luchtweg onmogelijk.

 

ElasTEQ Bakstukken

De ringen waar de bakstukken aan vast worden gemaakt, zijn voorzien van een elastische inzet. Hierdoor ontstaat een elastische verbinding die een te hoge druk op de verbinding tussen de mond en het kopstuk voorkomt. Daarnaast kan het ook bijdragen aan stille ligging van het bit in de mond.

 

Foramen Infraorbitale

De speciale vorm van de neusriem ontwijkt de oorsprong van de nervus infraorbitalis. Traditionele hoge neusriemen liggen vaak precies op deze zenuw. Een te hoge druk op deze zenuw veroorzaakt gevoelloosheid in de bovenlip, neus, oogleden en kaak.

 

Kiezen en Wangen

Traditionele neusriemen lopen verticaal over de neus. Dit drukt de wang tegen de kiezen aan en kan daarmee beschadiging aan de binnenkant van de wang veroorzaken, zeker bij een te strak bevestigde neusriem. De FaySport neusriem is zo gevormd dat dit wordt voorkomen.

 

Lagen

Het bit wordt altijd geplaatst op de lagen, een tandeloos stuk kaak welke is bedekt door een dun, gevoelig laagje huid. Het FaySport hoofdstel wordt geleverd met elastische bitbandjes welke de lagen beschermen door de druk van het bit te verdelen over de lagen en de neusriem. De impact van de teugeldruk wordt vertraagd door het elastiek in de bandjes. Deze verspreiding en verlichting kan vooral voor jonge paarden of paarden met een onrustige of gevoelige mond bijzonder nuttig zijn.

 

Neusbeen

Het uiteinde van het neusbeen is dun en breekbaar. Een lage neusriem kan irritatie of zelfs breuken in het neusbeen veroorzaken wanneer er te veel druk op komt. De FaySport neusriem wordt net boven het fragiele uiteinde geplaatst. De bovenkant van de neusriem is tevens breder dan de zijkanten en voorzien van gelvoering. De verbreding en gelvoering zorgen voor een betere drukverdeling en verhogen het comfort.

 

Neusvleugels

De sperriem is aan de zijkanten van de neusriem bevestigd en helpt om het bit stil in de mond te houden. Traditionele sperriemen worden bovenop de neusriem bevestigd en kunnen daarmee op de neusvleugels drukken als deze slecht of te strak worden bevestigd. Dit kan de ademhaling beperken. De zijdelingse bevestiging van de FaySport sperriem ontwijkt de neusvleugels voor optimale ademhaling.

Naast deze 12 Anatomische punten heeft het Hoofdstel nog andere functionaliteiten

 

 

faysport-frontriem

 

Frontriemen

De PressTEQ bevestiging van de frontriem maakt het zeer eenvoudig om deze te verwisselen. Het is niet nodig om het hoofdstel uit elkaar te halen. De frontriem kan simpelweg bovenop het kopstuk worden geklikt, zelfs wanneer het paard het hoofdstel draagt. Dit kan erg handig zijn bij het dragen van verschillende outfits. Het hoofdstel is voorzien van een effen leren frontriem in een elegant gebogen vorm. Meerdere ontwerpen van stijlvolle en opvallende frontriemen met Swarovski kristallen zijn afzonderlijk verkrijgbaar.

 

Bevestigingsclips

De bakstukken, neusriem en sperriem zijn voorzien van clips. Wanneer de neusriem en sperriem zijn ingesteld op de juiste maat, wordt optuigen sneller dan ooit. De bakstukken zijn ook los verkrijgbaar. Door meerdere bitten te voorzien van deze clips, kunnen de bitten zeer snel worden verwisseld. Zelfs wanneer het paard het hoofdstel draagt.

Doordat de bakstukken zijn voorzien van een clip, kan het hoofdstel ook in een andere volgorde worden omgedaan. Hierdoor hoeft het kopstuk niet over de oren te worden getrokken, wat bijzonder handig is voor paarden die kopschuw zijn of gevoelige oren hebben.

 

Gel Padding

Het kopstuk bevat twee grote kussens met gelvulling aan weerszijden van de nek. De neusriem heeft een gelkussen bovenop het neusbeen.

De toevoeging van gelvulling naast traditionele rubberen vulling, zorgt voor een verhoogde drukverdeling waardoor het paard meer comfort krijgt.

 

Elastische Bit Bandjes

De elastische bit bandjes kunnen gebruikt worden om de impact te vertragen en de druk op de mond te verminderen. De druk wordt zo verdeeld tussen het bit en de neusriem. Dit kan vooral handig zijn voor jonge paarden of paarden met een rusteloze of gevoelige mond.

 

Als laatste willen we jullie uitleggen hoe je het Fay Hoofdstel moet afstellen dit moet correct gebeuren om optimaal gebruik te kunnen maken van de anatomische voordelen. Een incorrect gedragen hoofdstel kan negatieve effecten hebben. Stel de linker- en rechterkant altijd gelijk af.

 1. Het kopstuk
  Het kopstuk moet in het midden van de nek liggen. De vorm van het kopstuk moet de oren volgen en er niet tegenaan drukken. Als deze te smal of wijd is, probeer dan een maat groter of kleiner.
 1. De neusriem

  De neusriem moet boven het punt van het neusbot liggen. De beste manier is om met je vingers te voelen waar het punt begint. Op het oog betekent dit dat de neusriem één à twee vingerbreedtes boven het bit ligt.

 1. De riempjes van de neusriem
  Net als bij elke neusriem, moeten de neusriem en sperriem zo worden bevestigd dat er twee vingers onder de neusriem, bovenop de neus geplaatst kunnen worden.
 1. Het bit
  Het bit wordt bevestigd zoals gebruikelijk. Wanneer de bakstukken correct zijn afgesteld ligt het bit op de lagen tussen de tanden en kiezen. Eén of twee rimpels zijn zichtbaar in de mondhoeken.

 

Het FaySport hoofdstel is verkrijgbaar in het zwart en bruin, beide kleuren zijn verkrijgbaar in maat cob en full.

 

 

faysport-afstellen

 

 

Nieuwsgierig geworden? Kom dan een kijkje nemen in onze winkel Zalda Ruitersport en laat je alles vertellen over dit uniek Hoofdstel of bestel 24/7 in onze Online Shop!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties

 • Hallo, is het faysport hoofstel ook uit te proberen?
  Het is zo n ander soort hppfdstel dan normaal. Ik zou dit dan 1e willen uitproberen, is dit mogelijk.?
  Groetjes marloes van lith
Laat een reactie achter

Your email address won't be visible to the public

Recente artikelen

 1. Vitalbix the natural way to feed

  Vitalbix the natural way to feed

 2. PS of Sweden

  PS of Sweden

 3. Fit tijdens warme dagen!

  Fit tijdens warme dagen!

 4. De dekens van Bucas Nederland

  De dekens van Bucas Nederland

 5. Het wassen van je paard

  Het wassen van je paard

Nieuwsbrief

Don’t worry, we won’t spam

Your Cart — 0

You cart is currently empty

Inloggen

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »