Tips tegen vliegen bij paarden!

Het mooie weer komt eraan en daarmee ook de strijd tegen de vliegen bij onze paarden! Lees nu onze tips en doe je voordeel ermee.......

 

De zomer komt eraan, dat betekent warmer weer en tegelijkertijd ook meer vliegen. Helaas kent iedere paardenliefhebber de strijd tegen vliegen. Het ene paard heeft meer last van vliegen dan het andere paard. Dit heeft te maken met de lichaamsgeur van het paard en de gevoeligheid van het paard. Het kan namelijk best zo zijn dat jouw paard van de ene naar de andere kant van de wei rent om één vlieg kwijt te komen terwijl zijn buurman lekker staat te grazen met zijn hele hoofd vol vliegen. Om het ongemak voor het paard te voorkomen helpt Zalda Ruitersport haar klanten graag met het geven van advies om de ongemakken van vliegen en dazen te voorkomen. Zalda Ruitersport heeft een ruim aanbod aan artikelen die helpen om de vliegen en dazen te bestrijden. Het is niet alleen belangrijk om vliegen, dazen en muggen te voorkomen in verband met ongemak maar ook in verband met de gezondheid van het paard. Vliegen zorgen vaak voor ontstoken ogen, dazen bijten en zorgen voor bulten bij het paard en de muggen brengen ziektes over. 

 

Het product dat het beste helpt bij de ongemakken van vliegen, dazen en muggen is een vliegendeken. Een vliegendeken is speciaal gemaakt voor warm weer en geeft de vliegen, dazen of muggen geen kans om aan het paard te komen. De vliegendeken kun je uitbreiden met een hals en een aansluitend vliegenmasker. Bij de vliegendekens is het van belang dat ze goed aansluiten op het lichaam van het paard. Hierbij voorkom je dat de vliegen de kans krijgen om onder de deken te gaan zitten. Dit kan namelijk voor stress zorgen bij het paard en daarbij heeft de vliegendeken natuurlijk geen zin. De vliegendekens zijn in verschillende mate, kleuren en uitvoeringen beschikbaar. Neem eens een kijkje op onze website of bezoek onze winkel voor een nog uitgebreider aanbod. 

https://www.zalda.nl/paard/paardendekens/vliegendekens-en-eczeemdekens/ 

 

Naast de vliegendekens heeft  Zalda Ruitersport ook producten tegen de vliegen rondom de ogen van het  het paard. Denk hierbij aan een vliegenfrontriem of aan een vliegenmasker die om de ogen van het paard heen gaat. Het is belangrijk om de ogen van het paard te beschermen tegen vliegen. De vliegen drinken graag het traanvocht en verzamelen zich allemaal rondom het oog. Al die vliegen kunnen wormen en parasieten overbrengen in de ogen van het paard. Hierdoor ontsteekt het oog en maakt het oog nog meer traanvocht aan en trekt daarbij nog meer vliegen. Dit is natuurlijk niet wat we willen en daarom is het van belang om te kijken naar een passende vliegenmasker of frontriem. 

https://www.zalda.nl/paard/hoofdstellen-bitten/oornetten-vliegennetjes/ 

 

 

Naast dekens en vliegenmaskers worden ook vaak vliegensprays gebruikt. Deze sprays neutraliseren de geur van uw paard. Deze sprays zijn handig in te zetten voor korte duur, denk aan een buiten rit, een poetsbeurt of het moment dat uw paard even op de paddock staat. Welke vliegenspray het beste bij uw paard werkt moet worden uitgetest. Sommige vliegensprays zijn sterker dan de andere, ook hebben sommige paarden een sterkere lichaamsgeur dan de andere waardoor er soms gezocht moet worden naar de juiste vliegenspray. Zalda Ruitersport kan u hierbij helpen en adviseren u graag in onze winkel. In de winkel hebben we een groot aanbod aan vliegenspray. 

https://www.zalda.nl/paard/gezondheid-onderhoud/vliegen-eczeem-verzorging/

 

 

 

 

 

 

Er zijn ook producten tegen vliegen die op stal of in het weiland handig kunnen dienen, denk hierbij aan een vliegenval. Zalda Ruitersport heeft een aantal vliegenvallen waaronder de vliegenval van QHP en de welbekende dazenval. In de vliegenval van QHP zit lokstof dat minstens vier weken werkzaam is, mocht de lokstof op zijn kan deze met de handige navulverpakkingen worden vervangen en opnieuw minstens vier weken vliegen aantrekken. De vliegenval van QHP en navulling zijn zowel in de winkel als op de website te verkrijgen, de dazenval is alleen in de winkel verkrijgbaar. 

https://www.zalda.nl/qhp-vliegenval.html 

 

 

 

Tijdens het verzorgen van het paard is het belangrijk om de horzeleitjes weg te halen. Deze eitjes bevinden zich vaak op de benen, schouders, flanken of manen van het paarden. De paarden likken deze eitjes op en komen zo in de maag van het paard terecht waar ze zich tot larf ontwikkelen. Uiteindelijk komen de larven met de mest mee uit het lichaam van het paard. Vanuit de mest kruipen ze de grond in waar ze zich ontwikkelen tot horzel. Als paarden liefhebber wil je dit natuurlijk voorkomen, daarom dat het belangrijk is om de horzeleitjes bij het paard te verwijderen. Dit kun je doen door een horzelmesje of puimsteenblok te gebruiken. De horzeleitjes laten namelijk moeilijk los maar met het mesje of de blok is het werkje makkelijk en snel gedaan. Het voordeel van een blok is dat je een grotere oppervlakte in een keer kunt verwijderen van eitjes en dat de puimsteenblok zachter is voor de huid van het paard in tegenstelling tot het horzelmesje. Het horzelmesje is weer beter te gebruiken bij de benen of andere preciezere plekjes. Het is belangrijk en aangeraden om dagelijks de eitjes te verwijderen bij je paard. Naast de bovengenoemde producten geeft Zalda Ruitersport haar klanten nog 5 tips tegen de vliegen :

  1. Zorg voor goed stalonderhoud. Een vochtige stalbodem en mest in de stal is een paradijs voor de vliegen. Voorkom dit door de stal goed uit te mesten, schoon te maken en meerdere keren op een dag de mest er uit te halen. Dit geld overigens ook voor de weides.
  2. Plaats de mesthoop en de paarden zo ver mogelijk uit elkaars buurt. 
  3. Zorg dat er geen waterplassen op het terrein zijn, ook waterplassen op het terrein trekken vliegen aan. 
  4. Vliegen hebben een hekel aan de geur van knoflook. Geef je paard een dagelijkse aanbevolen hoeveelheid knoflook en de vliegen worden ontmoedigd om je paard te bijten. 
  5. Smeer een beetje Sudocreme rond de ogen van je paard. In de Sudocreme zit lavendel verwerkt, vliegen houden niet van lavendel en zullen dus niet rondom het oog van je paard gaan zitten.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »