Gratis verzending vanaf €50,- Lees meer

Go to account settings
12 Feb 2021

Tips bij het koude weer!

Tips bij het koude weer!

 

Hoe zie je dat je paard het koud heeft?

Als wij het koud vinden, zitten paarden vaak nog in hun zogenaamde thermo neutrale zone. Dit is het temperatuurgebied waarin een gezond paard prima in staat is om zichzelf op temperatuur te houden. Deze zone ligt voor paarden ongeveer tussen de -10⁰C en +25⁰C. Als de (gevoels)temperatuur verder daalt, heeft een paard extra energie nodig voor zijn onderhoudsbehoefte. Als je paard het echt koud heeft staat hij te rillen. Hierdoor brengt hij spieractiviteit op, door dit te doen gaat de kerntemperatuur weer omhoog. Controleer met behulp van een thermometer zijn temperatuur. Zo weet je tenminste de normale temperatuur van je paard.

 

 

Hoe werkt een wintervacht?

Het paard zet zijn haren omhoog zodat er lucht tussenkomt. De huidspiertjes trekken tegelijkertijd ook samen. En de bloedvaten in de huid vernauwen zich. Hierdoor gaat er minder lichaamswarmte verloren. De wollige vacht van het ongeschoren paard houdt zoveel mogelijk lucht vast dat hij in normale weersomstandigheden het niet koud kunnen krijgen. Ook door de lange haren van het paard dringt regen en sneeuw moeilijker door de huid. Door het rollen en de natuurlijke vetlaag van de huid druppelt de regen er makkelijk van af.

 

 

Kan mijn paard in de weide blijven als het vriest?

Ja dat kan dag en nacht. Maar ook als jouw ongeschoren paard ’s nachts op stal staat, kan je jouw paard gerust op de weide zetten van ’s morgens tot ’s avonds. Als je paard rilt, dan heeft hij het koud. Maar ongeschoren paarden die dagelijks weidegang krijgen, waardoor zij de overgang van warm naar koud weer (van zomer naar winter) ondergaan hebben en onbeperkt ruwvoer kunnen eten, die zie je praktisch nooit rillen bij vriestemperaturen. Geef je paard dus onbeperkt ruwvoer, want dit heeft hij nodig om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden.

 

 

Als mijn paard geschoren is moet hij dan een extra deken om?

Het beste is om je paard niet te scheren. Als je ervoor kiest om het wel te doen let dan op, want je paard kan dan eigenlijk geen isolerend jasje meer maken en dat is belangrijk om zichzelf warm te houden. Dus dan is het inderdaad wel handig op wel een deken op te doen. Als je ervan uit gaat dat een deken de normale vacht “vervangt”, dan hoef je eigenlijk pas een dikkere deken (of een extra onderdeken) op te leggen op het moment dat je merkt dat jouw ongeschoren paard begint te rillen, want dat betekent dat het paard zichzelf, ondanks het deken, niet meer warm kan houden.

Maar een paard te warm inpakken is ook niet goed. Het dier gaat zweten, wordt niet meer of moeilijker droog, en kan hierdoor een verminderde weerstand krijgen. Zo’n ‘verwend’ paard vat snel een kou.

 

 

Welke deken kan ik het beste gebruiken voor mijn paard?

 

Staat je paard veel op stal? Dan is het handiger om hem een staldeken aan te doen. Als je paard meestal buiten staat dan kan je hem beter een outdoor deken om doen. Zorg ervoor dat de outdoor deken adembenemend en waterdicht is. Je stal deken hoeft niet perse waterdicht te zijn maar wel adembenemend.

 

Een staldeken heeft gemiddeld een vulling van 200 gram per M2 en een outdoor deken een gemiddelde vulling van 300 gram per M2. Hoe dik de vulling moet zijn dat hangt van een aantal factoren af. Is je paard geschoren? Staat hij in een geïsoleerde stal of in een buitenstal?

 

 

 

Een paar belangrijke tips met het koude weer!

 

- Zorg dat je je paard voldoende ruwvoer geeft, dit is heel belangrijk!

- Als het vriest buiten, let dan op of het drinkwater niet bevriest

- Doe een deken op (niet ieder paard heeft een deken nodig, maar paarden die op leeftijd zijn of die geschoren zijn hebben dit wel nodig!)

- Zorg voor een schuilplaats als ze 24/7 op de wei staan

 

Wil je een deken aanschaffen? Neem dan eens een kijkje op onze site, hier vind je de geschikte deken voor jouw paard/pony!

Paardendekens Zalda Ruitershop! - Zalda Ruitersport

 

Wees de eerste om te reageren...

Your email address won't be visible to the public

Recente artikelen

 1. Het wassen van je paard

  Het wassen van je paard

 2. Grooming Brush Paardenpraattv

  Grooming Brush Paardenpraattv

 3. Zadelpasservice

  Zadelpasservice

 4. Pavo HealthBoost

  Pavo HealthBoost

Nieuwsbrief

Don’t worry, we won’t spam

Your Cart — 0

You cart is currently empty

Inloggen

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »