Menu
EUR
Hoe kies je het juiste bit voor jouw paard?

Hoe kies je het juiste bit voor jouw paard?

Door: Zalda Ruitersport Reacties: 0

Als je weinig ervaring hebt met het kiezen van een bit of je merkt dat jouw paard niet goed reageert op je huidige bit, kan de zoektocht naar een geschikt alternatief uitdagend zijn. Een bit is namelijk ontzettend belangrijk in de ruitersport, het vormt een belangrijk communicatiemiddel tussen paard en ruiter. Het type bit dat je kiest is afhankelijk van jouw rijstijl en het karakter van je paard. 

Stap 1

Een bit bestaat uit twee delen: het bakstuk (of kaakstuk) en het mondstuk. Het kaakstuk is het deel van het bit dat bevestigd wordt aan de teugels. Bij het kiezen van een kaakstuk heb je in principe twee opties.

Een bustrens heeft vaste ringen die niet kunnen bewegen. Dit is prettig voor paarden die heel gevoelig zijn in de mond. Doordat de ringen niet kunnen bewegen ligt het bit wat rustiger in de mond van het paard.

Een watertrens heeft ringen die wel kunnen bewegen. Dit maakt dat je iets meer controle hebt over je paard dan met een bustrens. Een watertrens wordt daarom vaak gebruikt voor paarden die iets sterker zijn. Als je kiest voor een watertrens moet je ervoor zorgen dat deze goed past en iets verder uitsteekt dan een bustrens, de bewegende ringen kunnen namelijk zorgen voor wondjes in de mondhoeken van het paard. Een watertrens wordt om deze reden wel eens gecombineerd met rubberen bitringen om de mondhoeken van je paard te beschermen. 

Stap 2 

Als je weet welk kaakstuk het beste is voor jouw paard ga je kijken naar het mondstuk, dit is het onderdeel van het bit dat daadwerkelijk in de mond van het paard gaat. De meest gebruikelijke mondstukken zijn enkel- of dubbelgebroken. Een enkel gebroken bit legt de druk op de rand van de tong en de onderkaak. Bij het kiezen voor een enkelgebroken bit moet je erop letten dat het bit niet in het gehemelte van het paard prikt. Controleer of je paard voldoende ruimte in de mond heeft voor het gebruik van een enkelgebroken bit. 

Een dubbelgebroken bit verdeelt de druk over een groter gedeelte van de tong. Dit bit beweegt echter ook wat meer in de mond. Dit bit is te herkennen aan twee scharnierpunten met een tussenstuk. Hierbij is het ook van belang om te letten op de breedte van het tussenstuk. Een breed tussenstuk zorgt voor meer druk op de bovenkant van de tong dan een smal tussenstuk. 

Een ongebroken bit is een bit zonder scharnierpunten, dit bit heeft een gebogen vorm. Een ongebroken bit ligt rustig in de mond, maar de hulpen van de ruiter worden wel een stuk scherper overgebracht dan bij een gebroken bit. Hiermee moet men rekening houden tijdens het rijden. 

Stap 3 

Je weet hoe het mondstuk en kaakstuk van jouw ideale bit eruitzien, maar je bent er nog niet. Het kiezen van de juiste maat is ook ontzettend belangrijk. De mond is een zeer gevoelig onderdeel van het paard en hier moet dus met grote zorg mee om worden gegaan. Het bit moet goed in de mond liggen en nergens knellen. Er zijn twee maten die je moet bepalen bij het kiezen van een bit: de dikte en de lengte. 

De dikte bepaal je door te kijken wat de druk in de mond is. Deze kun je aanvoelen door twee vingers op elkaar te leggen en die ter hoogte van het bit in de mond te plaatsen. Voel je veel druk? Dan kies je voor een dun mondstuk van 14 mm, je paard heeft dan namelijk weinig ruimte in zijn mond. Als je weinig druk voelt dan heeft je paard meer ruimte in zijn mond en kun je kiezen voor een mondstuk van 16 mm. 

De lengte van het bit varieert van 9.5 cm tot wel 15.5 cm. Het bit mag niet te klein zijn zodat het in de mondhoeken knelt, maar een te groot bit zorgt voor veel beweging in de mond en ook dit is onprettig voor het paard. 

Stap 4 

De meeste bitten worden vervaardigd uit een legering met koper. Koper zorgt namelijk voor oxidatie en geeft een licht zoete smaak af. Paarden vinden dit prettig en gaan zo meer speeksel aanmaken waardoor het bit beter geaccepteerd wordt. De bitten van Sprenger bijvoorbeeld worden gemaakt van koper, zink en mangaan. Dit zorgt dat de oxidatie de gehele training gelijk blijft. RVS en aluminium bitten zijn niet voorzien van dit oxidatieproces, afhankelijk van wat werkt voor jouw paard moet je een keuze maken voor een bepaald materiaal. 

Met deze blog willen we ruiters helpen bij het kiezen van het juiste bit. Als je na deze blog nog vragen hebt over welk bit het beste is voor jouw paard, ben je altijd welkom bij Zalda Ruitersport! Je kan ook bellen of mailen met vragen en dan zullen onze specialisten je helpen bij het maken van de juiste keuze. 


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »